Web 1,2,3
Nu dat we overspoeld worden door Web 2.0 initiatieven is het goed om eens een stapje terug te zetten. Hoe is het allemaal begonnen, dat internet? En waarom? En - waar gaat het heen?
 
Ergens las ik een blog over dit onderwerp waarbij de geschiedenis van het web werd verdeeld in perioden van tien jaar. Daarbij correspondeert de eerste periode, van 1990 - 2000, met de opkomst van het web. Dat noemen we web1.0. Waarschijnlijk is er ook een Web.1.1, Web 1.2 te onderscheiden, maar dat laten we om retorische redenen achterwege.
 
Rond 2000 begint dan de tweede periode van tien jaar, waarin we ons nu bevinden. Het begint ruwweg met de eerste neergang van het web rond de eeuwwisseling - met het barsten van de internet-zeepbel na de koortsachtige waardeverhoging van internetbedrijven in de laatste jaren van de vorige eeuw. De periode van Web 2.0 komt overeen met de renaissance van het web, na een (korte) periode van desillusie.
 
De derde periode wordt geprojecteerd voor 2010 - 2020. Jawel, toekomstmuziek. Maar dit stuk - “for better or for worse” - gaat over de toekomst. Deze periode noemen we Web 3.0.